Gå direkt till innehåll
Foto: Getty
Foto: Getty

Pressmeddelande -

Fem byar i Piteå kommun får nya hastighetsgränser

Piteå kommuns arbete med att se över nya hastighetsgränser har nu nått Sjulsmark, Böle, Roknäs, Sjulnäs och Svensbyn. Från och med 1 oktober ändras hastighetsgränserna i dessa byar, där 40 kilometer i timmen kommer att dominera och ersätter främst 50 kilometer i timmen.

Arbetet med de nya hastighetsgränserna är en del i en långsiktig strategi för att anpassa hastighetsgränserna till gaturummetets trafiksäkerhetsstandard. Ambitionen är att få fram en väl avvägd hastighet så att kommunens gator ska bli tryggare och säkrare för oskyddade trafikanter men också för fordonstrafikanterna.

Hastigheten har en stor direkt inverkan på trafiksäkerheten. Vilka skadeföljder som en oskyddad trafikant får vid en kollision med ett fordon är direkt kopplat till fordonens hastighet. En sänkt hastighetsgräns ger även andra positiva följdeffekter, som minskat buller och ett trivsammare och attraktivare gaturum.

– Under föregående år låg arbetet med hastighetsöversynen nere så det är positivt att hastigetsarbetet forsätter igen detta år. I år har kommunen valt att förändra hastigheten i tättbebyggt område i Sjulsmark, Böle, Roknäs, Sjulnäs och Svensbyn. Från och med 1 oktober kommer de nya hastighetsgränserna att börja gälla, säger Micael Kemi, chef gatuavdelningen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Micael Kemi

Micael Kemi

Avdelningschef Teknik och gator, Samhällsbyggnad 0911-69 69 57 pitea.se Trafik & gator