Gå direkt till innehåll
I undersökningen Personligt medverkar tjejer och killar i åk 7, 9 och andra året på gymnasiet.     Foto: Getty Image
I undersökningen Personligt medverkar tjejer och killar i åk 7, 9 och andra året på gymnasiet. Foto: Getty Image

Pressmeddelande -

Enkätundersökningen Personligt ger värdefulla insikter i ungas tillvaro

Under hösten 2022 genomfördes enkätundersökningen Personligt bland Piteås högstadie- och gymnasieelever. Den visar att merparten av de unga upplever att de har en god hälsa, men andelen som äter skolmaten varje dag har minskat och färre är föreningsaktiva jämfört med 2020. Undersökningen är en del av kommunens årliga uppföljning och ger värdefulla insikter för fortsatt arbete med kommunens unga.

Undersökningen Personligt visar att de allra flesta ungdomar i Piteå har en god självskattad hälsa. 84 procent av killarna och 76 procent av tjejerna skattar sin hälsa som mycket bra eller ganska bra, siffran för tjejer är en minskning med två procentenheter jämfört med 2020.

Det är, som tidigare år, betydligt fler tjejer än killar som skattar sin hälsa som ganska dålig eller mycket dålig. Bland tjejerna har 24 procent svarat så, medan andelen för killar ligger på 6 procent. Fler tjejer än killar berättar för någon vuxen om de har utsatts för mobbing, övergrepp eller att de känner sig nedstämda och deppade.

I 2022 års mätning är det 46 procent av eleverna som uppger att de äter lunch varje skoldag, en minskning med elva procentenheter sedan mätningen 2020. Vid mätningen 2020 uppgav lika många tjejer som killar att de åt lunch varje dag, medan det i årets enkätundersökning framgår att färre tjejer än killar äter lunch varje dag.

Andelen som uppger att de är medlem i någon förening har minskat med tio procentenheter sedan 2016. Signaler från bland annat olika idrottsförbund pekar på att både medlemskap och aktiviteter inom föreningar har minskat till följd av den pandemi som varit. Den här undersökningen pekar på att detsamma gäller för ungdomar i Piteå.

- Att flickor uppger att de mår allt sämre och att pojkar inte känner att de kan prata med någon om de mår dåligt tyder på att könsnormer och strukturer påverkar vårt psykiska mående negativt, oavsett kön. Att allt färre unga dessutom uppger att de är medlemmar i någon förening gör att sociala sammanhang och mötesplatser blir ännu viktigare. Vi måste jobba aktivt för att motverka begränsande normer, och lyfta den psykiska hälsan ännu mer i de politiska samtalen, säger Kata Nilsson, kommunalråd.

Om enkätundersökningen Personligt
Under hösten 2022 genomfördes enkätundersökningen Personligt för nittonde gången i Piteå. Det är elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt årskurs 2 i gymnasieskolan som bjuds in att delta.

Enkäten genomförs på uppdrag av kommunfullmäktige som en del i kommunens årliga uppföljning. Från och med 2020 genomförs enkäten vartannat år. Vid undersökningen 2022 svarade 1140 av de 1378 inbjudna respondenter, vilket ger en svarsfrekvensen 83 procent.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Anette Christoffersson

Anette Christoffersson

Processledare, Kommunledningsförvaltningen Medborgardialoger 0911-69 60 54 pitea.se Påverka din kommun
Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen