Gå direkt till innehåll
100% Ren Hårdträning är det som gäller! Representanter från gymmen och RF-SISU genomförde diplomeringen i Piteå. Foto: Piteå kommun
100% Ren Hårdträning är det som gäller! Representanter från gymmen och RF-SISU genomförde diplomeringen i Piteå. Foto: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Diplomerade gym för renare träning

Åtta gym i Piteå och Älvsbyn har diplomerats för sitt arbete för ren träning och mot doping. Diplomeringen innebär bland annat att personalen har genomgått utbildning i den nationella metoden 100% Ren Hårdträning och att de ingår i det lokala nätverket.

Sedan flera år tillbaka finns ett nätverk som arbetar för ren träning och mot dopning i Piteå och Älvsbyn. Nätverket träffas fyra gånger per år och består av representanter från Älvsbyns- och Piteå kommun, Folkhälsorådet, polisen, RF-SISU, samt de gym som aktivt arbetar för ren träning och som tillsammans tagit ställning mot dopning.

- Det ligger ett stort arbete bakom att bli diplomerad och jag vill verkligen lyfta de gym som arbetar aktivt för ren träning och mot dopning, säger Malin Wikberg, samordnare för nätverket 100% ren hårdträning i Piteå och Älvsbyn.

I diplomeringen ingår utbildning av personal, att gymmet har en antidopingansvaring och en antidopingpolicy. De som tränar på gymmet skriver under ett kontrakt som innebär att de tagit del av antidopingpolicyn och att de medverkar till en träningsmiljö fri från dopningsmedel, narkotika och alkohol. Skulle någon medlem bryta mot policyn blir de avstängda från alla gym som ingår i nätverket.
De gym som redan är med i nätverket diplomeras om vart annat år. Nu i maj i år har Step In Back City, Step In Furunäset, Star, Korpen, Öjeby Atletklubb, Actic, Strömbackaskolans skolgym och Kraft och Hälsa (Älvsbyn) diplomerats för 2023 och 2024.

- Diplomeringen är ett kvitto på att det är ett säkert gym som jobbar medvetet med frågorna. Som förälder ska man kunna känna sig trygg att låta sina ungdomar träna där, säger Malin Wikberg.

100% Ren Hårdträning syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat på träningsanläggningar. Detta sker genom att träningsanläggningar utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning genom samverkan mellan olika aktörer: träningsbranschen, Polisen, Antidoping Sverige, RF-SISU samt Länsstyrelsen, kommunen och regionen. Huvudkomponenterna i metoden 100% Ren Hårdträning är samverkan, utbildning, policy och tillsyn och diplomering. Utbildningarna anordnas av det nationella nätverket PRODIS, Prevention av dopning i Sverige.

Kontakt
Malin Wikberg, Piteå kommun
malin.wikberg@pitea.se
0911-986 71

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se