Gå direkt till innehåll
Foto: Maria Fäldt
Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Det ska bli enklare att driva företag i Piteå

Det finns olika sätt för näringslivet i Piteå att sätta betyg på kommunens lokala företagsklimat. Idag släppte Svenskt näringsliv sin ranking över företagens uppfattning och där Piteå kommun hamnar ganska långt ner, även om det är en viss förbättring. Tidigare i år visade Sveriges kommuner och regioners Insiktsmätning bland företagare som haft specifika ärenden i kommunen tvärtom att vi får höga betyg. Kommunen gör med andra ord mycket som är bra men det finns också förbättringspotential. Oavsett är målsättningen framåt att det ska bli enklare att driva företag i Piteå.

Piteå ska vara Sveriges bästa plats att bo på. Det är Piteå kommuns vision för år 2050 och en av de fem strategier som ska ta oss dit är att det ska bli enklare att vara företagare här.

– Kommunen är mitt uppe i ett stort utvecklingsarbete som bland annat innefattar analys av företagsklimatet och näringslivets syn på hur arbetet kan förbättras. Genom dialog och närmare samarbete ska vi tillsammans med näringslivet börja jobba mer strategiskt och strukturerat för att underlätta för företagen att bedriva sina verksamheter i vår kommun, säger Patric Lundström, kommunalråd.

Redan i arbetet med att skapa den nya visionen har kommunen utökat dialogen med näringslivet som blivit inbjuden i flera olika sammanhang att tycka till om innehållet. Nu fortsätter arbetet med att ta fram ett program för näringslivsutvecklingen.

– Vi jobbar från flera utgångspunkter, dels ska vi ta fram ett näringslivsutvecklingsprogram dels ska vi omorganisera näringslivsarbetet. Dessutom har vi snart en ny kommunchef på plats och en ny vd i PIKAB som också får ett utökat ansvar för näringslivsutvecklingen framåt. Företagens utveckling och välmående är en prioriterad fråga för oss, nu hoppas vi att företagen engagerar sig och utvecklar näringslivsfrågorna tillsammans med oss, säger Patric.

När det gäller Svenskt Näringslivs ranking imponeras Patric av Piteås grannkommuner.

– Vi gratulerar förstås Boden till förstaplatsen men är extra imponerade av Arvidsjaur och Älvsbyn som klättrat nästan 69 respektive 101 placeringar på ett år. Själva är vi glada över att kurvan går åt rätt håll för Piteå, om än blygsamt.

Lite mer fakta om placering i ovan nämnda näringslivsundersökningar:

Piteå hamnar på ett NKI (nöjdkundindex) på 79 av 100 i Sveriges kommuner och regioners insiktsmätning. Det är en hög nivå jämfört med andra och resultatet i undersökningen visar dessutom en positiv utveckling över tid. Högst omdöme ges bemötande och miljötillsyn.

Piteå är på plats 273 i Svenskt näringslivs ranking, en förbättring med sju platser. I Norrbotten är det bara sex kommuner av fjorton som hamnar på den lägre halvan jämfört med hela landet. Andra exempel på placeringar är Luleå som har plats 275 och Boden tar förstaplatsen i länet med sin plats 51 i landet.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 01 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll

Insiktsmätningen visar en positiv utveckling av Piteå kommuns service till företag    Foto: Maria Fäldt

Positiv utveckling för Piteå kommuns service till företag

Under onsdagen offentliggjordes servicemätningen Insikt. Nöjd kund-index (NKI) har stigit från 74 till 79, vilket gör att Piteå kommun återhämtat sig från föregående år och klättrar från 111:e till 45:e plats i riket och därmed ligger i den övre fjärdedelen av medverkande kommuner. Tittar man på kommuner som är jämförbara med Piteå har vi klättrat från 38:e till 12:e plats.