Gå direkt till innehåll
Beslut i Kommunfullmäktige: HVB-hem för ensamkommande barn ska avvecklas successivt 

Pressmeddelande -

Beslut i Kommunfullmäktige: HVB-hem för ensamkommande barn ska avvecklas successivt 

Under dagens Kommunfullmäktige fattades det slutgiltiga beslutet i frågan om boende för ensamkommande flyktingbarn; Piteå kommuns HVB-hem kommer avvecklas successivt. Redan nu jobbar Piteå kommun med att hitta nya boendelösningar för de berörda ungdomarna.

Bakgrunden till beslutet är att boendet brottats med låg beläggning och minskade statliga bidrag, vilket gör att ekonomin inte går ihop. Frågan om verksamhetens framtid har under hösten passerat fyra nämnder som alla förordat en succesiv nedläggning och nu har kommunfullmäktige fattat samma beslut.

– Verksamheten har hållit hög kvalitet och gjort stor nytta genom åren. Frågan har behandlats grundligt i fyra nämnder under hösten, och nu också i Kommunfullmäktige. Majoriteten är enig om att en succesiv nedläggning blir det bästa alternativet utifrån situationen, säger Patric Lundström, kommunalråd.

Nya lösningar

Verksamheten i Piteå idag består av ett kombinerat boende för ensamkommande barn och stödboende. Efter årsskiftet finns fem ungdomar kvar i verksamheten. Av dem bor tre 16-åringar på boendet för ensamkommande barn. Boendet ligger i Hortlax och avtalet för lokalen går ut i april 2024. Det innebär att verksamheten ska vara avvecklad till dess.

– Det här är jättetråkigt, jag är så stolt över arbetet som gjorts under åren. Men nu står vi här och eftersom frågan har behandlats under hösten har vi haft tid på oss att förbereda för en succesiv nedläggning. Det är en process och vi jobbar för att förverkliga det här beslutet så bra som möjligt för alla berörda, säger Anna-Maria Nilsson, avdelningschef Arbetsmarknad och integration, Samhällsbyggnad.

Kommunen arbetar redan nu med att hitta nya lösningar för ungdomarna. Målet är att finna en lösning till i april. Det är socialtjänstens ansvar att utreda vilka placeringar som är lämpliga utifrån deras bedömningar.

– Vi har uppdraget att utreda den enskildes behov och föreslå insatser utifrån det. Socialsekreterare från Socialtjänsten och personalen på boendet för tillsammans en dialog med ungdomarna för att komma fram till bästa vägen framåt, säger Raimo Roininen, avdelningschef Stöd till barn och familjer samt missbruk och socialpsykiatri, Socialtjänsten.

Värnar om ungdomarna

Den personal som berörs av nedläggningen har deltagit i MBL-förhandlingar under hösten. Nu har samtliga 14 personer sagts upp, men många kommer arbeta kvar fram till i vår.

– Vi har haft löpande dialoger med personalen om hur situationen ser ut. De tycker såklart att det är väldigt tråkigt men min upplevelse är att dom har förståelse, eftersom beläggningen varit så låg. Personalen värnar om ungdomarna väldigt mycket, säger Anna-Maria Nilsson.

Om Piteå kommun tilldelas fler ensamkommande flyktingbarn i framtiden så är det fortsatt Socialtjänsten som gör en utredning och anpassar insatser utifrån behov.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Anna-Maria Nilsson

Anna-Maria Nilsson

Avdelningschef Arbetsmarknad och integration 0911-69 68 52 alt. 070-520 52 80
Raimo Roininen

Raimo Roininen

Avdelningschef - Stöd till barn och familj samt missbruk och socialpsykiatri 0911-69 66 30
Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll