Gå direkt till innehåll
I mars startar ett nytt samverkansprojekt som sätter kompetensförsörjningen i blickfånget.       Foto: Gettty Images
I mars startar ett nytt samverkansprojekt som sätter kompetensförsörjningen i blickfånget. Foto: Gettty Images

Pressmeddelande -

9,5 miljoner kronor till nytt samverkansprojekt: Kompetensarena Piteå-Älvsbyn

I veckan fick Piteå kommun och Älvsbyns kommun det positiva beskedet att ett nytt samverkansprojekt beviljats 9,5 miljoner kronor av Europeiska Socialfonden. Syftet med projektet är att identifiera hållbara lokala och regionala strukturer och tjänster kopplade till näringslivets behov av kompetensförsörjning. Projektet startar i mars och ska pågå i två år.

Bristande kompetens är ett växande problem. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät (2021/2022) vittnar sju av tio svenska arbetsgivare om stora svårigheter att rekrytera och tre av tio rekryteringsförsök misslyckads helt.

Med det nya projektet Kompetensarena Piteå-Älvsbyn tar de båda kommunerna ett gemensamt grepp. Målet med projektet är ett integrerat arbetsliv där kommun och näringsliv gemensamt samverkar i kompetensförsörjningskedjan och drar nytta av varandras uppdrag, kompetenser och erfarenheter i arbetet med arbetstagare.

- Kompetensbristen är kännbar på hela arbetsmarknaden och i hela Sverige, men vi är särskilt prövade här uppe i norr. Vi är därför extra glada över möjligheten att få jobba proaktivt med kompetensförsörjningsfrågan tillsammans med Piteå kommun, säger Mona Brännmark, tillförordnad rektor och chef Kompetenscentrum Älvsbyn.

Starka strukturer - en framgångsfaktor för kompetensförsörjningen
Kompetensarena Piteå-Älvsbyn är ett rent strukturutvecklingsprojekt med arbetsgivarna som målgrupp och ska lägga grunden till förbättrat mottagarkapacitet av regionens befintliga arbetskraft. Projektet ska fungera som uppstart för fler lokala och regionala uppstarter, exempelvis lärcentrum.

- Arenan blir en utomordentlig plattform där arbetsgivare både får hjälp med att uttrycka sina behov av stöd samt skräddarsy dem tillsammans med kommunernas vuxenutbildningar och näringslivsavdelningar. Ett perfekt exempel på hur näringsliv och kommun kan växeldra, säger Charlotte Sundman, enhetschef Vägledning och omvärld, Piteå kommun.

Det finns ett glapp mellan arbetsgivare och arbetssökande där arbetsmarknadens krav av olika orsaker inte matchar den arbetssökandes kompetenser. Piteå och Älvsbyns kommuner har under flera år arbetat individstärkande med deltagare. Nu är tiden inne för ett intensifierat arbete i näringslivet och i kommunerna.

- Den gröna omställningen här i norr riskerar att tappa fart om vi saknar starka strukturer i frågan om kompetensförsörjning. Det skulle innebära försämrad lokal och regional tillväxt i Norrbotten, avslutar Hannah Degerman, projektsamordnare Piteå kommun.

I projektet samverkar följande aktörer:

  • Piteå kommun och Älvsbyns kommun - näringslivsavdelningar och vuxenutbildningar
  • Företagarna Piteå
  • Piteå och Älvsbyns Handelsutveckling

Europeiska Socialfonden (ESF+) möjliggör till projektsamverkan under två år med syfte att bygga upp nya kompetensstrukturer för arbetsmarknadsregionen Piteå-Älvsbyn.

Kontakt
Hannah Degerman, projektsamordnare Piteå kommun, telefon 0911-69 69 53, e-post hannah.degerman@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se