Gå direkt till innehåll
Stolta innovatörer, från vänster: Oliver Notelid, Kajsa Lundström, Leo Farrokhi och William Persson.
Stolta innovatörer, från vänster: Oliver Notelid, Kajsa Lundström, Leo Farrokhi och William Persson.

Nyhet -

Strömbackaelever i riksfinal i Svenska gymnasiemästerskapen för innovatörer

Förra veckan deltog Strömbackaeleverna Leo Farrokhi, William Persson, Kajsa Lundberg och Oliver Notelid i riksfinalen av innovationstävlingen Blixtlåset med sina produkter "Medivibe" och "Infotag".Tävlingen genomfördes torsdag 11 april på Nacka gymnasium och nu är Strömbckaeleverna hemma igen en erfarenhet rikare.

Det blev ingen vinst men läraren Isabelle Norman Sällström är glad och stolt över sina elever.

- Vi tar med oss ett minne för livet och dom har gjort en fantastiskt grym insats i en tävling med över tusen deltagare, säger Isabelle.

Leo Farrokhi berättar att det var en rolig, stressig och spännande dag och tycker att det helt klart var en bra erfarenhet. Kajsa Lundberg som deltog med produkten MediVibe höll med om att det var spännande.

- Blixtlåset har gett mig mycket ny kunskap och inspiration, säger hon.

Alla elever i årskurs 2 på inriktningen Design och produktutveckling har deltagit i tävlingen som är ett samarbete mellan svenska industriföretag, Teknikcollege Sverige och gymnasieskolor runt om i Sverige. Under våren har de ägnat sig åt brainstorming och idéproduktion med hållbara mål, att samarbeta, profilera och pitcha innovationer som ska ha en tydlig koppling till ett eller flera av FN:s globala mål.

Medivibe och Infotag kom på andra och tredje plats i regionfinalen och fick därmed en inbjudan till riksfinalen som hölls på Nacka Gymnasium. Tack vare att kommunens näringslivsavdelning gick in med finansiering av resan så kunde eleverna vara på plats i Stockholm.

- Vi är otroligt tacksamma för hjälpen så att vi kunde ta oss iväg på denna resa, säger deras lärare Isabelle Norman Sällström.

En nyttig utmaning för eleverna

Isabelle berättar att innovationsutmaningen har varit lärorik på många plan. Eleverna har utvecklats under hela processen; från första steget att hitta ett problem i sin vardag till att sen våga pitcha sin idé inför en jury och på scen.

MediVibe som är framtagen av Kajsa Lundberg, Oliver Notelid och Wilmer Kauppi är en portabel medicinbehållare i form av ett halsband med Bluetoothkoppling till en app som bland annat påminner när det är dags att ta medicinen.

Infotag är framtagen av Leo Farrokhi, William Persson och Stella Viljosson. Det är en id-bricka som kan läsas av med hjälp av en telefon så att man därigenom får tydlig information om sjukdom och vad som behöver göras om man exempelvis hittar bäraren av taggen avsvimmad.

Isabelle berättar att hon efter att ha utvärderat tävlingen tillsammans med eleverna ser att många av dem är entusiastiska över att fortsätta arbeta med sina idéer.

- Det är tydligt att den här utmaningen har sått ett frö av entreprenörskap i dem, säger hon.

Kontakt

Isabelle Norman Sällström, tel 070-357 36 07, e-post: isabelle.normansallstrom@pitea.se

Leo Farrokhi, tel: 070-367 90 37, e-post: leo.farrokhi@stud.pitea.se

Oliver Notelid, tel: 070-525 88 49, e-post: olivnot@outlook.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner