Gå direkt till innehåll
Föreningen Sjulnäs Garveri får ekonomiskt stöd för fortsatt utveckling.  Foto: Sjulnäs Garveri
Föreningen Sjulnäs Garveri får ekonomiskt stöd för fortsatt utveckling. Foto: Sjulnäs Garveri

Nyhet -

Sjulnäsföreningar får ekonomiskt stöd för fortsatt utveckling

Piteå kommun vill ha en levande landsbygd och erbjuder därför olika former av landsbygdsstöd. Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsens arbets- och personalutskott (KSAPU) beviljades stöd till Sjulnäs byaförening för att fortsätta utveckla området vid Sandöns badplats samt föreningen Sjulnäs Garveri för sitt arbete med att omvandla det gamla garveriet till ett attraktivt besöksmål.

Piteå kommun har olika medel att fördela med syftet att utveckla landsbygden. Det är främst lokala utvecklingsgrupper som har möjlighet att söka bidrag för insatser som utvecklar byn och bidrar till en levande landsbygd.

- Piteå har många fina och välmående byar, där byborna jobbar hårt för sin by. De landsbygdsstöd vi delar ut ger möjligheter till utvecklingsprojekt som gagnar både byn och Piteå i stort, säger Patric Lundström, kommunalråd.

Vid måndagens möte i KSAPU fattades bland annat beslut om ekonomiskt stöd till två föreningar i Sjulnäs. Sjulnäs byaförening beviljades 25 000 kr för att fortsätta utveckla området kring byns badplats Sandön – en välbesökt plats som engagerar många bybor. Området har idag bouleplan, volleybollplan samt utegym. Med de beviljade medlen ska området kompletteras med en yxkastarbana och discgolfbana i samarbete mellan byaföreningen, PRO och Yxkastarklubben.

Även Sjulnäs Garveri beviljades medel, närmare bestämt 115 000 kronor. Garveriet är från slutet av 1800-talet och är numera ett kulturarv och minnesmärke i Pitebygden. Pengarna ska gå till det pågående arbete med att omvandla kulturarvet till ett besöksmål för bybor, pitebor och turister som erbjuder kafé, museum, hantverkscentrum och samlingslokal.

- Föreningen är inne i sin tredje projektperiod. De har gjort otroligt mycket i byggnaden redan och driver bland annat sommarkafé, skördemarknad och julmarknad. När även samlingslokalen och museet finns på plats ser föreningen stora möjligheter att växla upp verksamheten och attrahera både enskilda besökare och grupper, säger Maria Öberg, landsbygdsutvecklare.

Från och med 2025 höjs Piteå kommuns avsatta medel för landsbygdsstöd.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 01 Pitea.se Kommunstyrelsen