Gå direkt till innehåll
Birgitta Wellborg, FRG, fick ta emot Piteåmedaljen av kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg.    Foto: Ann-Sofie Boman
Birgitta Wellborg, FRG, fick ta emot Piteåmedaljen av kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg. Foto: Ann-Sofie Boman

Nyhet -

Piteås frivilliga resursgrupp fick ta emot Piteåmedaljen

Idag delade Kommunfullmäktige ut Pitemedaljen till Birgitta Wellborg och Piteås Frivilliga Resursgrupp som stöttat Piteå kommun vid kriser och större händelser under flera år. På sammanträdet delades också Solanderstipendier ut till Aileen Mir Hosseiny och Arvid Öquist, före detta elever vid Strömbacka som nu studerar juridik respektive civilingenjör, teknisk fysik.

Pitemedaljen delas ut till en person som utfört en betydelsefull samhällsgärning inom kommunen eller utfört en betydelsefull insats för kommunen. Den första delades ut 1991 och dagens medalj var den 22:a i ordningen och den tilldelades alltså Birgitta Wellborg och Piteås frivilliga Resursgrupp. Motiveringen lyder:

"Piteås Frivilliga Resursgrupp, FRG, har under Birgitta Wellborgs ledning, stöttat Piteå kommun vid kriser och större händelser under flera år. De har till exempel agerat värdar när Piteå kommun öppnade ett evakueringsboende för flyktingar 2015, när vaccinationerna för Covid-19 startade 2020 och även när Piteå arrangerade SM-veckan 2022. FRG har också bemannat en stödlinje där människor, som under pandemin varit isolerade, kunnat få hjälp med bland annat inköp med mera.

FRG Piteås arbete under pandemin har uppmärksammats av både inrikesminister och statsminister, som båda var mycket imponerade av verksamheten.

FRG är en aktiv förening med väl utbildade medlemmar som ordnar en mängd aktiviteter i syfte att vara väl förberedda närhelst deras kompetens kan behövas. Det är en stor trygghet för Piteå kommun att ha en aktiv och kompetent FRG-grupp."

- Jag vill tacka från mitt hjärta för den fina utmärkelsen och den här medaljen delar jag såklart med alla fantastiska och entusiastiska FRG:are. Det viktigaste för FRG är gruppen, att man kan hjälpas åt, säger Birgitta Wellborg.

Hon riktar också ett stort tack till Piteå kommun för det fina samarbetet, till Region Norrbotten för uppdraget kring vaccinationskampanjen och till SM-veckan för det roliga uppdraget som bussvärdar under det stora evenemanget.

Det var Helena Stenberg, ordförande i kommunstyrelsen, som delade ut hedersutmärkelsen.

- FRG är jätteduktiga i allt från att förbereda och planera till själva genomförandet, de är fantastiska och gör en väldigt fin insats för Piteå, säger hon.

Två studenter tilldelades Solanderstipendiet

Under dagens fullmäktige delades även Solanderstipendiet ut. Det instiftades av Kommunfullmäktige i juni 1996 för att stimulera ungdomar från Piteå till högskolestudier. Stipendiaterna utses av Strömbackaskolans stipendiekommitté under ledning av Barn- och Utbildningsnämndens ordförande och delas ut av Kommunfullmäktige efter en termins studier på den utbildning ansökan gällde.

Årets stipendiater är Aileen Mir Hosseiny som studerar juristprogrammet i Uppsala och Arvid Öquist som läser teknisk fysik på civilingenjörsprogrammet i Umeå. Motiveringen är att de båda är ambitiösa och drivna elever med tydliga målbilder för framtida studier.

- Det känns väldigt bra att få ta emot det här stipendiet, det är alltid välkommet med ett lite extra uppmuntran för sina insatser, säger Arvid Öquist.

Ämnen

Kategorier

Regioner