Gå direkt till innehåll
Piteå kommun i stabsläge

Nyhet -

Piteå kommun i stabsläge

Under perioden 16 mars till den 12 augusti hade kommunen stabsläge som en följd av Coronapandemin. Sedan dess har kommunen följt utvecklingen men inte haft någon formell Coronastab aktiverad. Men eftersom smittspridningen av Covid-19 nu ökar går kommunen åter in i stabsläge.

Stabsläget innebär att kommunen planerar på kort och lång sikt inför ett eventuellt förvärrat läge. Staben består av kommunens ledningsgrupp, där förvaltningscheferna ingår och ett antal nyckelroller. Stabschef är kommunchef Ylva Sundkvist.

- Det innebär att vi kommer att mötas regelbundet för att följa händelseutvecklingen runt Coronaviruset. Till att börja med kommer det att vara möten en gång i veckan, säger kommunchef Ylva Sundkvist.

Ökad smittspridning i samhället
Antalet konstaterade fall har ökat i hela Sverige och Norrbotten är inget undantag. Särskilt i kustkommunerna sker det nu en ökning och vi har även fått in enstaka fall i Piteås skolor.

Under de tre senaste veckorna har Piteå kommuns skolor tio konstaterade fall av Covid -19. Det är både vuxna och barn och det är utspritt på enstaka verksamheter i grundskolan, gymnasiet och förskolan runt om i kommunen. De konstaterade fallen är fördelade på fem olika grundskolor och som mest två personer på samma ställe.

- Vi vidtar åtgärder löpande med att till exempel glesa ut i våra lokaler och sätta in extra städ, men det är också jätteviktigt att alla som är sjuka stannar hemma. Skolan har en skyldighet att meddela de som vistats nära någon som blivit sjuk. Om en elev har en konstaterad smitta meddelar vi alla vårdnadshavare i klassen, säger skolchef Malin Westling.

Ingen smitta på äldreboenden
I nuläget ingen bekräftad Coronasmitta på något av våra äldreboenden eller inom hemtjänsten.

- Personalen och besökare har tagit stort ansvar. Besöksförbudet på våra äldreboenden upphörde den 1 oktober och vi är tacksamma för att det har fungerat, säger omsorgschef Lena Enqvist.

Besök på boenden får endast ske i de boendes egna rum eller lägenheter, inte i gemensamma ytor.

Ämnen

Kategorier

Regioner