Gå direkt till innehåll
Piteå kommuns Stina Eriksson och Företagarna Piteås Cecilia Lindström med ett fång av fairtraderosor      Foto: Piteå kommun
Piteå kommuns Stina Eriksson och Företagarna Piteås Cecilia Lindström med ett fång av fairtraderosor Foto: Piteå kommun

Nyhet -

Piteå kommun, Företagarna och handelsföretagen sprider kärlek på Alla hjärtans dag

Glad Alla hjärtans-dag önskar Piteå kommun, Företagarna i Piteå och handelsföretagen. I dag delar vi ut röda Fairtrade-rosor i Gallerian Piteå, Småstaden och Piteå Turistcenter, så länge rosorna räcker. Behåll en själv och/eller ge till någon du bryr dig om. Världen mår bra av lite mer kärlek.

Alla hjärtans dag är en perfekt dag att ge någon den där extra omtanken som du tänkt så många gånger – en kollega, en vän, din älskade eller någon som behöver det helt enkelt.

- Piteå kommun har ett gott samarbete med Företagarna i Piteå med dess handelsföretag. Vi anser att världen behöver mer kärlek, om vi kan bidra och sprida lite kärlek tillsammans är det ju toppen, säger Stina Eriksson, Fairtradesamordnare Piteå kommun.

På den svenska marknaden säljs runt 101 miljoner rosor varje år. De kommer framför allt från länder med utbredd fattigdom i östra Afrika. En tredjedel av rosorna är Fairtrade-märkta. När du väljer Fairtrade-märkta rosor är du med och gör skillnad för de anställda på rosplantagerna, som arbetar långa timmar i heta växthus. Det innebär att Fairtrademärkta rosor ger dubbel omtanke.

-Tack för att ni hjälper oss att sprida kärlek tillsammans med alla handelsföretagen, säger Cecilia Lindström, handelsutvecklare hos Företagarna Piteå.

I Piteå hittar du Fairtrade-märkta rosor i flera större butikskedjor så som ICA och Coop, samt hos våra lokala florister.

Vem får ta emot årets Fairtrade Piteå-stipendium - svar kommer på fredag
På fredag 17 februari ska Fairtrade återigen uppmärksammas. Då delas årets Fairtrade Piteå-stipendium ut till någon person, företag, förening eller organisation som bidragit till att Fairtrade City Piteå blir starkare.

Stipendiet delas ut av styrgruppsordförande och Piteås kommunalråd Kata Nilsson, i samband med Frukost med Näringslivet.

Fakta om Fairtrade Piteå
I Sverige är runt 50 kommuner Fairtrade City-diplomerade och Piteå är en av dessa. Fairtrade City är del av ett nätverk av kommuner och regioner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel. Syftet är att bidra till en hållbar konsumtion som värnar om både människa och miljö.

Fairtrade City är också ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. Arbetet i en lokal samverkansgrupp bidrar till viktiga diskussioner, åtgärder och kommunikationsinsatser för en hållbar utveckling. Diplomeringen skapar också förutsättningar för ett långsiktigt och strukturerat arbete för en etisk konsumtion och hållbar handel. Kommunen får stöd i arbetet och blir del av ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar tillsammans för samma mål.

Fairtrade City har direkt koppling till uppfyllandet av Agenda 2030, med särskilt fokus på mål 12 om att säkerställa en hållbar konsumtion och produktion som i sin tur påverkar flera andra mål, såsom minskad fattigdom (mål 1), uppnå jämställdhet (mål 5), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8) samt bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser (mål 13). Diplomeringen är även ett konkret verktyg för kommuner som vill bidra till genomförandet av mål 17 om partnerskap mellan flera aktörer.

Kontakt
Stina Eriksson, Fairtradesamordnare Piteå kommun, tel. 0911-68 70 88, e-post stina.eriksson@pitea.se
Cecilia Lindström, handelsutvecklare Företagarna Piteå, 070-260 70 14, e-post cecilia.lindstrom@foretagarna.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner