Gå direkt till innehåll
Tre patrullerande dagliga verksamheter har flyttat in i gemensamma lokaler i Öjebyn.  Foto: Helene Markström
Tre patrullerande dagliga verksamheter har flyttat in i gemensamma lokaler i Öjebyn. Foto: Helene Markström

Nyhet -

Nytt aktivitetshus för tre dagliga verksamheter i Piteå kommun

I fredags invigdes Aktivitetshuset i Öjebyn med alkoholfritt bubbel och tilltugg för att fira att tre dagliga verksamheter flyttat ihop i nya lokaler. Aktivitetspatrullen, Boendepatrullen och den nystartade verksamheten Mediapatrullen har nu blivit sambos i det hus som tidigare varit HVB-hem.

-Vi är jätteglada för möjligheten att flytta in i gemensamma lokaler, det betyder jättemycket för gemenskapen och vår möjlighet att samverka. Hos oss jobbar vi med gruppverksamhet och utför patrulluppdrag med handledare. Det innebär att vi åker ut, i våra minibussar, och utför uppgifter åt kommunens verksamheter, säger Desireé Jonsson, Enhetschef, Boende och daglig verksamhet, Piteå kommun och fortsätter:

- Vi jobbar med hela individen, allt ifrån att komma i tid, via vikten av hygien och sociala regler till hur vi behandlar varandra. En del av vårt uppdrag är att främja en hälsosam vardag därför vistas vi gärna utomhus och utövar fysisk aktivitet.

Tre patrullerande verksamheter under samma tak

Daglig verksamhet/sysselsättning är en biståndsbedömd insats för personer med funktionsnedsättning som är i yrkesverksam ålder och som inte arbetar eller studerar. I Aktivitetshuset finns nu tre verksamheter med lite olika inriktning:

I Aktivitetspatrullen (tidigare Smaragden) ingår 20 personer och tre handledare. Deras sysselsättning består bland annat av att köra ut mat till äldreomsorgen, ha hand om återvinningen åt gruppbostäder och köra kioskvagn på Stadshuset. I verksamheten finns en konstgrupp och möjlighet att jobba med keramik.

I Boendepatrullen ingår 14 personer och två handledare. De hjälper till inom äldreomsorgen; städar, plockar upp arbetskläder och sänglinne, kör kioskvagn och fyller på hygienartiklar.

Mediapatrullen är en nystartad verksamhet sedan en månad tillbaka.

-Vi har sett ett behov av att bredda vårt utbud av dagliga verksamheter, framför allt riktat till målgrupper som behöver lite mer utmaningar i sin sysselsättning. Därför känns det väldigt bra att vi nu har startar upp en verksamhet till som kan fylla det behovet, säger Monica Wiklund Holmström, Avdelningschef,Psykosocialt stöd till vuxna samt daglig verksamhet, Piteå kommun.

I nuläget har åtta personer plats i verksamheten plus en handledare och en stödpedagog.

-Vi är så nystartade än och mycket av verksamheten kommer utformas utifrån våra deltagare. Men tanken är att de ska fotografera och redigera utifrån olika teman och jobba med textbearbetning; målet att producera en tidning eller ett informationsblad för Aktivitetshuset, säger Anneli Fursjö, Stödpedagog, Boende och daglig verksamhet, Piteå kommun.

Deltagarna utför också patrulluppdrag; exempelvis matkörning till boenden och kioskvagn på stadshuset samt leverans av medielådor till alla kommunens förskolor. Lådorna innehåller bland annat greenscreen, 3D-skrivare och digitala pennor med tillhörande instruktioner. Varje förskola får låna dessa lådor under en period för att prova på olika digitala tekniker.


Kontaktpersoner:

Desireé Jonsson
Enhetschef
Boende och daglig verksamhet
Telefon: 0911-69 60 49
E-post: Desiree.Jonsson@pitea.se

Anneli Fursjö
Stödpedagog
Boende och daglig verksamhet
Telefon: 076-143 30 87
E-post: anneli.fursjo@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Monica Wiklund Holmström

Monica Wiklund Holmström

Avdelningschef Psykosocialt stöd till vuxna samt daglig verksamhet 0911-69 64 31