Gå direkt till innehåll
Nu kan du ladda mobiltelefonen på Rådhustorget.      Foto: Magnus Borg
Nu kan du ladda mobiltelefonen på Rådhustorget. Foto: Magnus Borg

Nyhet -

Kulturhistoria möter innovation i nya sittbänkar på Rådhustorget

Nu har den sista detaljen i förädlingen av Rådhustorget kommit på plats. Det är två sittbänkar som bjuder dig på en ljudupplevelse, samtidigt som du vilar och njuter av vårt unika 1600-torg. Här möter Piteås främsta kulturhistoriska plats ny teknik och innovation. Välkommen till torget och testa!

Inför jubileumsåret 2021 drog arbetet i gång med att rusta upp Rådhustorget – ett av Sveriges två bevarande 1600-talstorg med slutna hörn. Markbeläggning har bytts ut, armaturen är ny, en vattenfontän är installerad och gångfart för fordon har införts. Målbilden har varit ett attraktivt och levande torg med människan i centrum.

Idén till de nya bänkarna på Rådhustorget kom från White arkitekter, som en del i deras vinnande koncept med att förnya och förädla torget.

- Vi ville göra Rådhustorget till ett vardagsrum för stadskärnan, ett rum där man kan koppla av och fylla på med upplevelser. Att använda sig av ljuddesign som inslag i stadsmiljön är relativt nytt, så vi hoppas ljudbänkarna blir ett uppskattat inslag och bjuder både pitebor och besökare på nya upplevelser, säger Florian Steiner, stadsarkitekt.

Bänkarna är specialdesignade och tillverkade för Rådhustorget. De har samma design som de fasta bänkarna, men är tillverkade i stål för att vara flyttbara och möjliga att använda på andra platser i kommunen vid behov.

- Medan du sitter på bänken kan du ladda mobilen, lyssna på berättelser och andra ljudinspelningar med hjälp av den inbyggda mediaspelaren. Till bänken hör även inbyggda belysningsarmaturer som styrs av avancerad teknik. Det känns roligt att kunna erbjuda ett nytt inslag i Piteås stadsmiljö, säger stadsarkitekten.

Konceptet är ett samarbete mellan Piteå kommun och PiteEnergi.

- Vi drivs av att utveckla Piteå och att stötta initiativ som gör vår stad bättre och ännu mer intressant känns självklart. Vi tror också att de nya bänkarna kan skapa fina upplevelser för piteborna, säger Anders Ådemo, marknadschef, PiteEnergi.

Det upprustade torget invigdes i slutet av 2021.

Kontakt
Florian, Steiner, stadsarkitekt Piteå kommun, tel. 0911-69 71 81, e-post florian.steiner@pitea.se
Anders Ådemo, marknadschef Pite Energi, 0911-64 860, e-post anders.ademo@piteenergi.se

Ämnen

Kategorier

Regioner