Gå direkt till innehåll
Nu är förslag till åtgärdsprogram ute på samråd. Foto: Ann-Sofie Boman
Nu är förslag till åtgärdsprogram ute på samråd. Foto: Ann-Sofie Boman

Nyhet -

Inbjudan till samråd: Åtgärdsprogram för förbättrad luftkvalitet i centrala Piteå

Vid mätningar av luftkvaliteten i centrala Piteå har för höga halter av vissa miljöföroreningar uppmärksammats. Piteå kommun har utformat förslag till åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemet och på sikt klara gällande gränsvärden. Nu pågår ett samråd som ger dig möjlighet att ta del av och tycka till om förslag till åtgärdsprogram. Dialogen pågår till 1 september 2022.

I svensk lag finns gränsvärden som inte får överskridas för olika miljöföroreningar. Dessa gränsvärden kallas miljökvalitetsnormer och regleras i miljöbalken. Kommuner och myndigheter har huvudansvaret för att normerna följs, men ett visst ansvar finns även hos olika verksamhetsutövare.

En del av dessa gränsvärden omfattar luftföroreningar. I Piteå är halterna av partiklar (PM10) för höga på Prästgårdsgatan. När en miljökvalitetsnorm inte följs behöver utsläppen minska från en mängd olika utsläppskällor. Ett helhetsperspektiv behövs för att kunna avgöra vilka källor som mest påverkar förutsättningarna att följa normen och hur utsläppen ska begränsas.

Piteå kommun har därför tagit fram ett program med åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i centrala Piteå. Åtgärdsprogrammet beskriver vilka åtgärder som kommunen och myndigheter behöver vidta så att miljökvalitetsnormer kan följas och problemet med den dåliga luften ska lösas.

För att förbättra kunskapsunderlaget och ge möjlighet till insyn och påverkan inbjuder kommunen till samråd under tiden 30 juni – 1 september 2022. Du hittar åtgärdsprogrammet på Piteå kommuns webbsida (se länk) samt på följande platser:  

• Piteå kommun, Stadshuset, Stadshusets foajé, Svartuddsvägen 1
• Stadsbiblioteket, Olof Palmes Gata 2
• Piteå kommun, Stadsporten, Medborgardelen, Västergatan 10

Besök webbsidan för ytterligare information om hur du kan lämna synpunkter.

Kontakt
Mikael Ferm, projektledare planeringsavdelningen Samhällsbyggnad, tel. 0911-69 60 62, e-post mikael.ferm@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner