Gå direkt till innehåll
Förslag om att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun fick stöd i kommunstyrelsen under måndagen.     Foto: Getty images
Förslag om att ansöka om att bli samisk förvaltningskommun fick stöd i kommunstyrelsen under måndagen. Foto: Getty images

Nyhet -

Ansökan om att bli samiskt förvaltningsområde aktuellt – beslut i kommunstyrelsen under måndagen

Under måndagen beslöt kommunstyrelsen att ställa sig bakom förslaget att ansöka om att bli ett samiskt förvaltningsområde. Idag är sex av länets kommuner samiska förvaltningsområden, vilket innebär en tydlig viljeinriktning att arbeta för att bevara den samiska kulturen och språket. Nu ska ärendet upp i kommunfullmäktige i februari som fattar beslut i frågan.

Det pågår ett brett arbete i landet för att bevara nationella minoriteter. Även i Piteå kommun har flera insatser genomförts på senaste tiden, bland annat har utbildningsförvaltningen gjort ett stort arbete för att utveckla sitt arbete med nationella minoriteter. Piteå kommuns riktlinjer för mänskliga rättigheter, som också har varit våra riktlinjer för arbetet med nationella minoriteter, ska arbetas om och konkreta handlingsplaner ska utarbetas i samarbete med den samiska minoriteten under våren 2024.

Vid måndagens kommunstyrelsemöte fattades beslutet att stödja förslaget att ansöka om att bli en samisk förvaltningskommun.

- Med renen i vårt kommunvapen och utifrån vår geografiska placering känns det helt naturligt att Piteå kommun tar det här steget. Det ligger i linje med kommunens arbete som MR-kommun, där vi jobbar för mänskliga rättigheter, jämställdhet och allas lika värde. Att bevara och skydda våra minoriteters rättigheter, språk och kultur kräver tydliga beslut, säger Kata Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande.

För kommuner som ingår i förvaltningsområde för samiska innebär det bland annat att enskilda individer har rätt att använda samiska, både muntligen och skriftligen, i kontakt med myndigheterna. Det innebär även att kommunala ansvarsområden så som förskola och äldreomsorg ska erbjudas även på samiska.

Att tillgodose kraven på förskola och äldreomsorg helt eller delvis på samiska är en gemensam utmaning för alla förvaltningskommuner. Piteå kommun har varken bättre eller sämre förutsättningar än andra kommuner att uppfylla de krav som ställs på en förvaltningskommun.

- Vi har gjort en ordentlig undersökning om hur andra förvaltningskommuner jobbar och det finns lite olika lösningar på att tillgodose kravet på förskola helt eller delvis på samiska. En del kommuner jobbar med språkinspiratörer som besöker verksamheterna regelbundet när man inte kunnat rekrytera förskollärare med språkkompetens, säger Anette Christoffersson, utvecklingsstrateg Piteå kommun.

Skellefteå kommun är den senaste i raden av landets 26 samiska förvaltningsområde. Övriga är Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Dorotea, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Luleå, Lycksele, Malå, Sorsele, Stockholm, Storuman, Strömsund, Sundsvall, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Åre, Åsele, Älvdalen, Örnsköldsvik samt Östersund.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anette Christoffersson

Anette Christoffersson

Processledare, Kommunledningsförvaltningen Medborgardialoger 0911-69 60 54 pitea.se Påverka din kommun
Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll