Gå direkt till innehåll
Några av årets unga kommunutvecklare redo för sina uppdrag.
Några av årets unga kommunutvecklare redo för sina uppdrag.

Pressmeddelande -

Unga ska få unga att tycka till

För andra året i rad kommer ett gäng ferieungdomar att jobba som unga kommunutvecklare. Uppdraget går ut på att söka upp och inspirera allmänheten – inte minst kommunens unga - att tycka till och lämna synpunkter i tre viktiga samhällsfrågor. Förhoppningen är att få in många synpunkter och skapa ett intresse för samhällsfrågor bland unga.

I sommar genomförs sommardialoger i tre olika frågor, där allmänheten får tycka till och komma med egna idéer. De handlar om hur vi alla kan bidra till firandet av Piteås 400-årsjubileum, om den fortsatta utvecklingen av Öjebyn samt om vad vi kan göra så Piteå kan utnämna sig till MR-kommun, en plats där mänskliga rättigheter är högt på agendan.

- Det känns jättekul att få chans att träffa och intervjua nya människor. Jag är intresserad av samhällsfrågor, så det här känns som en bra chans att kunna påverka, säger Isak Uddström, en av ferieungdomarna.

Dialoger är en viktig del i all samhällsutveckling. Det är dock svårt att få unga att engagera unga, trots att det borde vara mest intressant för just unga och kommande generationer hur staden ska utvecklas.

Nya grepp för att nå unga
Ifjol testade man för första gången att använda sig av unga kommunutvecklare som arbetade med dialogen om Rådhustorgets utveckling. Resultatet var lysande. Hela 40 procent av de synpunkter som kom in under sommardialogen var lämnade av personer under 25 år.

- Det är jätteviktigt att få med unga i samhällsutvecklingen, och det här visade sig vara ett bra sätt. Vid förra årets dialog nådde vi många unga som aldrig hade kommit på ett traditionellt dialogmöte, så det känns väldigt bra, säger Anette Christoffersson, processledare vid kommunledningskontoret och ansvarig för unga kommunutvecklare.

I sommar är det elva ungdomar som jobbar med tre olika sommardialoger under den första ferieperioden, 17 juni till 5 juli. De kommer att besöka platser där såväl pitebor som besökare befinner sig och uppmuntra dem att direkt på plats medverka med sina åsikter i dialogerna. Det finns också möjlighet att lämna synpunkter via pitea.se och ungdomarna kommer att använda sociala medier för att berätta om dialogerna.

För Piteå kommun är det viktigt att alla pitebor i alla åldrar ska känna att det är meningsfullt att engagera sig och att de kan påverka kommunens utveckling. Ett flertal metoder används med syftet att öka ungas inflytande och delaktighet i kommunens utveckling, exempelvis PÅPP (Påse Pengar) samt enkäterna Unga granskar, Personligt, Unga och student tycker samt Unga frågar. 

Unga kommunutvecklare sommaren 2019: Iqbal Ahmadi, Saga Andersson, Emil Engberg, Lovisa Enstedt, Mathilda Granberg, Ronja Gustafsson, Alexander Johansson, Aron Johansson, Eilyaa Jwaied, Amelia Scott Hultdin och Isak Uddström 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Anette Christoffersson

Anette Christoffersson

Processledare, Kommunledningsförvaltningen Medborgardialoger 0911-69 60 54 pitea.se Påverka din kommun