Gå direkt till innehåll
Camilla Nilsson och Camilla Landin, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, höll i gårdagens pressträff. Foto: Helene Markström
Camilla Nilsson och Camilla Landin, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, höll i gårdagens pressträff. Foto: Helene Markström

Pressmeddelande -

Restaurang- och storköksbranschen behöver mer utbildad personal

Under torsdagseftermiddagen höll rektor och lärare för Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan i en pressträff tillsammans med representanter från restaurang- och storköksbranschen i Piteå för att berätta om arbetsmarknaden och framtidens rekryteringsbehov.

Med på pressträffen var företagare från Ångbryggeriet, Smurfit Kappas personalmatsal och Bishop´s Arms. Avdelningschef för måltidsservice deltog från Piteå kommun samt lärare och rektor från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan. Tre elever i årskurs ett medverkade och två tidigare elever som idag arbetar på Ångbryggeriet.

– Bransch och utbildning behöver samverka för att vi ska möta framtidens behov av personal. Arbetsmarknaden är lovande, inom fyra år behövs 6 000 kockar nyanställas i Sverige och under samma tidsperiod beräknas upplevelseindustrin sysselsätta ytterligare 50 000 personer, sa Camilla Nilsson, lärare restaurang/storhushåll vid Strömbackaskolan under gårdagens pressträff.

Samverkan bransch och utbildning
Samtidigt minskar antalet sökande till gymnasieutbildningarna inom restaurang i hela Sverige. Piteå är inget undantag.

– Vi behöver fler sökanden till Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömbackaskolan och vi söker hela tiden nya sätt att rekrytera, sa Camilla Landin, rektor Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Strömbackaskolan.

Under pressträffen lyftes nya idéer till samverkan mellan företag och skola för att hjälpas åt att berätta om möjliga yrkesvägar inför rekrytering till utbildningen. Samtidigt erkändes utmaningen att slå hål på fördomar om en tuff, lågbetald bransch med oregelbundna arbetstider.

– Fördomarna om att det är tufft och hårt förstärks av kockar som Gordon Ramsay och Per Moberg som syns mycket i våra medier. Men i verkligheten håller branschen på att mjukas upp och fler och fler kvinnor är på frammarsch i kockyrket, sa Camilla Nilsson.

Hon menar att i dagens medielandskap förmedlas bilden av att alla kan laga mat, att alla kan vara kock, genom flera olika program där personer utan yrkeskunskap tävlar i matlagning.

– Vi behöver höja yrkets status och berätta om vikten av utbildad personal i våra kök och restauranger. Det finns så många olika karriärvägar inom branschen och stor möjlighet att själv bestämma på vilket sätt man vill jobba. En del satsar på kvällsarbete och kan vara lediga på dagen, andra vill arbeta dagtid i storkök eller i lunchrestauranger.

– För oss är det viktigt att fånga duktiga elever direkt efter skolan och erbjuda bra möjligheter till utveckling. Idag jobbar tre personer hos oss som gått utbildningen på Strömbacka, sa Mari Vidgren, köksmästare och ägare av Ångbryggeriet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se