Gå direkt till innehåll
Om allt går enligt plan kommer elbussar som den här att trafikera Piteås gator från 1 juli 2020.
Om allt går enligt plan kommer elbussar som den här att trafikera Piteås gator från 1 juli 2020.

Pressmeddelande -

Piteå kommun satsar på elbussar

Från och med 1 juli 2020 kommer Piteås lokaltrafik att trafikeras av elbussar. Det gör Piteå till första kommun i Norrbotten – kanske i hela Norrland - där fordonsparken för tätortstrafiken består till 100 procent av elbussar. Det är resultatet av en långdragen upphandlingsprocess som närmar sig sitt slut.

Piteå kommun har under flera år arbetat med att upphandla ett nytt avtal för kollektivtrafik med buss i tätorten. Upphandlingen är gjord och politiskt beslut är taget. Avtal kan dock inte skrivas innan tiden för överprövningar är ute.

Om allt går vägen kommer Piteås gator att trafikeras av elbussar. Piteå blir därmed den första kommunen i Norrbotten – möjligen hela Norrland – som trafikerar sin tätortstrafik med 100 % elbussar.

Målsättningen har varit att upphandla ett avtal för 10 år som medger så låg andel fossila utsläpp från fordon som möjligt, i kombination med utökade turer och linjer till oförändrad kostnad under hela avtalsperioden.

- Det har varit en svår nöt att knäcka. Piteå kommun har höga ambitioner och ett mål att vara helt fossilfria till år 2030. I det arbetet underlättar det att fordonen i det närmsta blir helt fria från fossila utsläpp redan under 2020, säger Martin Lindberg, enhetschef Trafik och projekt, Samhällsbyggnad.

Övergången till elbussar innebär inga större förändringar i kostnader visar en ekonomisk kalkyl för hela avtalsperioden, som tar hänsyn till utökning av trafik och indexuppräkning.

- Vi var redo på en kostnadsökning, att den blir marginell för avtalsperioden gör att det känns än bättre, konstaterar Martin Lindberg.

El från vindkraft till bussarna

I Piteå kommun byggs just nu Europas största landbaserade vindkraftpark. När den är färdig kommer den att leverera nästan lika mycket grön el som Luleälvens samlade produktion av el från vattenkraft. Att nyttja den lokalt producerade gröna elen från vindkraft för laddning av fordonens batterier gör drivmedlet än mer attraktivt ur miljöhänseende.

Den största miljönyttan kan dock piteborna stå för genom att välja hållbara ressätt istället för bilen – bland annat bussen.

- Om fler valde att ta bussen för att pendla till skola och jobb skulle de fossila utsläppen från fordon minska med 100 procent för varje utebliven fordonskilometer. Dessutom skulle vi uppleva mindre buller och mindre trängsel längs gator och vägar likväl som på parkeringar, framförallt i stadskärnan. Om du som privatperson dessutom väljer cykel oftare gör vi en stor insats för en bättre miljö i Piteå, säger Martin Lindberg.

De nya bussarna beräknas ha sin premiärtur på Piteå kommuns gator och vägar från och med 2020-07-01.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll