Gå direkt till innehåll
Många pitebor sökte sig till Badhusparken i Piteå för Nationaldagsfirande i strålande sol.
Många pitebor sökte sig till Badhusparken i Piteå för Nationaldagsfirande i strålande sol.

Pressmeddelande -

Nationaldagsfirande lockade storpublik till Badhusparken i Piteå

Nationaldagsfirandet i Badhusparken lockade stor publik som njöt av sol och efterlängtad sommarvärme. Maria Strandberg var årets scenvärd och presenterade ett fullspäckat program. Publiken bjöds på musik i olika former, hedersutmärkelse till Piteå Summer Games och årets by, en ceremoni för nya svenskar och högtidstal av landshövdingen.

Nationaldagsfirandet inleddes med att F21 flög in och bjöd på en dånande uppvisning, efter det en folkdansuppvisning av ABF. Årets by, Hemmingsmark fick ta emot sitt pris av Elisabeth Lindberg, ordförande i Kultur och fritidsnämnden och kommunalrådet Anders Lundkvist. I motiveringen angavs bland annat uthållighet, engagemang och mod symboliska ledord för byn. På plats för att ta emot byns pris var Nils Granberg, ordförande i Hemmingsmark byaförening.

För fjärde året i rad hölls en ceremoni för nya svenskar, kommunalråd Anders Lundkvist höll i ceremonin och delade ut ett medborgardiplom och en flagga till de pitebor som blivit svenska medborgare.

Fanutdelning och högtidstal

I år firar Piteå Summer Games 30 år och tilldelades en fana av landshövding Björn O Eriksson. Det är stiftelsen Sveriges Nationaldag som varje år delar ut ett antal flaggor eller fanor till föreningar och organisationer i landet som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan. Anna-Bogren-Dahlgren och Kjell-Anders Johansson tog emot fanan.

- Wow, det här är jätteroligt, sa Anna Bogren-Dahlgren, verksamhets chef. Den här fanan tillhör alla oss som gör det här möjligt konstaterade både Anna Bogren-Dahlgren och Kjell-Anders Johansson, senior advisor, Piteå Summer Games.

Landshövdingen höll även dagens högtidstal där han bland annat pratade om fred, frihet och demokrati och att nationaldagen och svenska flaggan är en viktig symbol för det.

Stort utbud för barnen

Många barnfamiljer hade slagit sig ner i gräset på sina picknickfiltar och det fanns mycket roligt att göra för barnen i parken. Luftlandet hade en välbesökt hoppborg, Jonna Valikainen, Bubbles for life gjorde jättesåpbubblor, maskoten Rejne minglade runt och charmade både barn och vuxna, Hortlax scouter delade ut ballonger och flaggor till alla barn.

Roxy storband och Nothern Inidians bjöd svängig underhållning och Stefan Lundström sjöng nationalsången. Nationaldagsvädret kunde inte bjudit på bättre förutsättningar för firandet. 

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll