Gå direkt till innehåll
Ida och Julia sommarjobbar som chefer

Nyhet -

Ida och Julia sommarjobbar som chefer

På äldreboendet Berggården på Berget i Piteå vikarierar Julia Engström och Ida Ek som boendechefer under sommaren. För Julia är det andra sommaren hon sommarjobbar som chef, för Ida är det den första. Eftersom de båda är relativt nyexaminerade från kandidatutbildningen i sociologi med inriktning på personal och arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet så delar de på uppdraget. - Det är en trygghet att vara två, för man har någon att bolla frågor med om man är osäker.

Att jobba som chef tycker båda är roligt men de medger att det också kan vara en utmaning när man hamnar i situationer man inte har ställts inför tidigare. Tillsammans har de ansvar för en arbetsstyrka på ca 85 personer, varav 25 är sommarvikarier.

- Det är en stor personalgrupp men vi har fått en bra introduktion i jobbet och personalen har tagit emot oss väl, säger Julia som valde att komma tillbaka till Piteå i sommar trots att hon är höggravid och bor i Boden, åtta mil från sin arbetsplats. Även hennes kollega Ida pendlar till jobbet i Piteå.
- Det är klart värt besväret med pendling från Luleå för att få chansen att i praktiken få pröva det man lärt sig på utbildningen. Min förhoppning är att den här erfarenheten ska hjälpa mig att få en tillsvidare tjänst som chef, gärna inom äldreomsorg. Jag brinner för personalfrågor och vill göra allt jag kan för att man ska trivas på sin arbetsplats, säger Ida.

Båda kvinnorna har tidigare sommarjobbat inom äldrevård i andra kommuner och tagit lärdom av sina erfarenheter. Julia berättar om när hon jobbade en hel sommar på ett boende i en annan kommun där hon aldrig träffade sin chef under tiden hon var anställd.
- Allt sköttes via telefon och det tyckte inte jag var så bra, säger hon. Därför försöker hon vara så tillgänglig hon kan genom att exempelvis dricka morgonkaffe med personalen på de olika avdelningarna i huset och gå till avdelningarna för att möta personalen istället för att ringa. Då får man som personal chans att ställa frågor utan att boka möte och vi får se hur de har det på avdelningen. Det gör det lättare att fånga upp skav innan de blir stora problem, säger Julia.

Hon berättar om att personalen på Berggården gärna gör det lilla extra för de äldre som bor där. Exempelvis att man dukar fint på helgen, tar ut de äldre som vill och orkar på innergården när det är bra väder och det bakas fika, man spelar bingo och har musikunderhållning. Under sommaren har man dessutom även ferieungdomar som jobbar med att ge guldkant till de boende.
-Jag skulle gärna rekommendera andra att prova jobba inom äldreomsorgen. Det ger så mycket att få jobba med människor säger, Ida.

Ämnen

Kategorier

Regioner